Για τη μεταρρύθμιση που συντελείται στον δημόσιο τομέα και τα νέα εργαλεία που θα διατεθούν στην αγορά από την Export Credit Greece μίλησε στο συνέδριο της Ναυτεμπορικής ο CEO της Export Credit Greece, Γρηγόρης Σταματόπουλος.

Αθήνα, 28.11.2023 – “O στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τον εξαγωγέα στο πρώτο στάδιο του supply chain, δηλαδή στο κομμάτι της πρώτης ύλης και της χρηματοδότησης. Να βάλει μπροστά τη μηχανή παραγωγής, να μπορέσει να εξάγει και να κόψει τιμολόγιο και μετά να έρθει η εξαγωγική πίστωση. ” Αυτό ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου της Ναυτεμπορικής “Ανα-βαθμίζοντας την Ελλάδα”, ο CEO της Export Credit Greece, Γρηγόρης Σταματόπουλος. Κατά τη συζήτηση με τίτλο “η οικονομία “σηματωρός” στην Ελλάδα 2.0”, με στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, ο κ. Σταματόπουλος υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση του παλιού Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων στη νέα Export Credit Greece δεν ήταν εύκολη υπόθεση και σημειώνει πως το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί η εταιρεία άλλαξε εντελώς, μετά από 20 χρόνια. Ερωτηθείς σχετικά με τις προοπτικές εξωστρέφειας των μικρότερων επιχειρήσεων, ο κ. Σταματόπουλος υπογράμμισε πως ακολουθώντας επιτυχημένα παραδείγματα από την Ευρώπη, αποφάσισαν πως θα ακολουθήσουν μια στρατηγική ‘door-to-door’ (πόρτα-πόρτα) με μια ομάδα πωλήσεων που θα πηγαίνει σε όλη την Ελλάδα. “Να προσεγγίσουμε εμείς τους εξαγωγείς, να τους δείξουμε ποιοι είμαστε και τα νέα μας εργαλεία και πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε”, σημειώνει επισημαίνοντας πως το 2024 θα έρθουν να προστεθούν στις λύσεις της Export Credit Greece δυο νέοι πυλώνες: αυτοί των εγγυήσεων και των χρηματοδοτήσεων, εκτός από τον ήδη υπάρχοντα πυλώνα των εξαγωγικών πιστώσεων. Ανέφερε δε πως μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις με τον τραπεζικό κλάδο και θα μπορεί να παρουσιαστεί το χαρτοφυλάκιο με τα εργαλεία της ECG. “Ανοίγουμε έναν νέο πυλώνα για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, τον πυλώνα των εγγυήσεων, ώστε να συμβάλλουμε στο πλάνο των εξαγωγών τους”, σημειώνει.

Τέλος, μιλώντας σχετικά με την ανάγκη για μετεκπαίδευση και νέες δεξιότητες στα στελέχη, ο κ. Σταματόπουλος σχολίασε πως στην Export Credit Greece εστιάζουν στα soft skills των εργαζομένων, επισημαίνοντας πόσο σημαντικό είναι η κάθε εταιρεία να μπορεί να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους της στις δεξιότητες που έχει ανάγκη, αλλά και πόσο σημαντικό είναι για τον εργαζόμενο να υπάρχει εξέλιξη και career path το οποίο να μπορεί να ακολουθήσει.
Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton, Βασίλης Καζάς, ο CFO της Intrakat, Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος, ο Επικεφαλής Οικονομολόγος του ομίλου Eurobank και Πρόεδρος στο Επιστημονικό Συμβούλιο Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Δρ Τάσος Αναστασάτος, ο Γιάννης Γιαννόπουλος, Γενικός Διευθυντής & Επικεφαλής Φορολογικών Υπηρεσιών στη ΣΟΛ Crowe και ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ με συντονιστή τον Δημήτρη Βεργάδο, Διευθυντή τομέα Ενημέρωσης και ΜΜΕ του ΣΕΒ.

Το συνέδριο της Ναυτεμπορικής πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο την Τρίτη 28 Νοεμβρίου.